Искачување на Љуботен по повод : Денот на ослободувањето на Скопје - 13.11.2011

По повод денот на ослободуањето на Скопје, ПК "Трансверзалец" и ПК "18 Август", се одржa второт по ред, а се надевам ќе стане традиционално, искачување на врвот Љуботен на Шар Планина. Како клуб од Скопје, со радост се приклучивме кон оваа манифестација со скромен придонес и учество на 13 наши членови. Бојан како организатор, не собра во едно комбе и една кола, така што на стартот бевме: Макси, Ана, Лина, Дејан БТ, Мила, Зоки, Зоки - Ханс, Бојан, Дуле - Шулц, Дарко, Димац, Емилија Белопета и Алек.

Алпи 2011

Акцијата “Алпи 2011“ започна на 12.07.2011 кога во попладневните часови го напуштивме Скопје во четиричлен состав (Алек, Дарко, Атанас и Вики) и тргнавме на долга авантура во Италија и Франција. Нашата прва станица наредното утро беше градот Копер на словеченкото приморје од каде ни се приклучи и Андреј, петтиот член на нашата екипа, по што продолживме кон Алања (прекрасно село во Италија сместено во подножјето на Алпите на 1100 мнв). 

Осогово: Руен (2525) и Царев врв (2085)

На 24.05.2011 (вторник), КПС "Македон" изведе еднодневна планинарска акција на планината Осогово. На акцијата учествуваа осум членови од клубот: Виктор, Дуле, Иван, Ирена, Дејан, Аце, Диме и Алек.

Шар планина: Кобилица(2528) и Црн врв (2585)

На 15.05.2011 (недела) група од пет планинари од КПС "Македон", Дуле, Мартин, Иван, Дејан и Диме, се искачивме на Кобилица и на Црн врв. Стартот беше од село Бродец, прво се искачивме на Кобилица, а потоа и на Црн врв.

Мурато, мај 2011

Од 7 до 9 мај 2011 г. група планинари од КПС „Македон“ (Алек, Петар, Александра, Боби, Катерина, Даре, Аце и Искра Д.) учествуваа на традиционалниот марш посветен на Димитар Илиевски – Мурато кој оваа година се одржа по 22-ри пат. 

Попова Шапка – Боговињско Езеро – врв Бориславец и обратно

ДАТУМ : 06.11.2011 ГОДИНА ДЕН : НЕДЕЛА
ЛОКАЦИЈА : ШАР ПЛАНИНА
ПРЕВОЗ : СОПСТВЕН (НА ПЕТАР ИВАНОВСКИ)
БРОЈ НА УЧЕСНИЦИ : 5
УЧЕСНИЦИ : ДУШКО ХРИСТОВ, ПЕТАР ИВАНОВСКИ, ДИМИТАР ПАВЛОВСКИ, ДАРКО ЈАНЕВСКИ И МАРЈАН ЖИВАНОВИЌ
ДОЛЖИНА НА ТРАСАТА : 32.6 КМ
ВРЕМЕ НА ДВИЖЕЊЕ : 12 ЧАСА И 45 МИНУТИ (ОД 06.50 – 16.35)
НАДМОРСКА ВИСОЧИНА: НА СТАРТ 1802 мнв, БОГОВИЊСКО ЕЗЕРО 1954 мнв, НА ВРВ БОРИСЛАВЕЦ 2683 мнв
ВРЕМЕ: НА СТАРТ УМЕРЕНО ОБЛАЧНО, А ПОДОЦНА СОНЧЕВО И ТОПЛО, НА ВРАЌАЊЕ ВЕДРО СО МЕСЕЧИНА

Пелистер – Брајчино (10.6.2011 – 12.6.2011)

10.6.2011 

Се започна во петок (10.6.2011) наутро, во 6 часот. Тргнавме од пред Олимписки базен, 16 луѓе со 4 коли. Учесниците беа: Јас (Мартин), Бојан, Мила, Лина, Аце, Дуле, Петар, Диме, Кате, Никола, Николче и жена му Верче и уште четири особи кои не беа членови на Македон. Патувавме со 4 коли по патот.

Караџица - Солунска глава 21-22.05.2011

На 21 и 22 мај 2011 година, група од 14 планинари од КПС "Македон" изведовме дводневна планинарска акција. Акцијата беше поделена на два дела, едниот дел беше одење до планинарско дом Караџица, а другиот дел до Солунска глава.

Рафтинг на Тара

Продолжениот викенд кој почнуваше со баксуз ден петок 13, 14, 15 и 16 мај, една храбра девојка, Мила, и шест машки, Јас (Бојан), Мартин, Даре, Игор, Петар, и Даме (кој не е член на КПС Македон, меѓутоа одлично се вклопи) решивме да го искористиме за покачување на адреналинот.

ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА

С. Клечовце (кумановско) – с. Коњух – па кон Куклици (кратовско)

Активностите на членовите на КПС „Македон“ се шират и на други полиња освен на планинарењето. Така овој викенд една група уживаше во рафтингот на реката Тара, а една помала група со велосипеди ја истражуваше историјата на кумановскиот регион. 

Sky Bet by bettingy.com

За нас

Logo Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје функционира уште од 2008 година. Целта на клубот е омасовување посебно со млади членови, и создавање на комплетно планинарски образовани членови. Структурата на членови е различна, од искусни алпинисти и планинари до млади членови со мало искуство. Наш најистакнат член е... Повеќе