Патишка Река – Извори на Кадина – Солунска Глава – с. Папрадиште 01 - 02.09.2012

Со стартот  на првото училишно звонче,  односно викендот на 1 - 2 септември, шестмина планинари на ПК “Македон” - Линa, Оле, Николчо, Боби, Алек и јас (Дуле - Шулц) по претходен договор на состанок во клубот  решивме да ја оствариме договорената дводневна планинарска акција чиј старт беше од с. Патишка Река – Скопско, преку Солунска Глава со крајна цел -  с. Богомила – општина Чашка.

Титов Врв (2747 м.н.в.) - 25.08.2012

По долгата планинарска “суша”, поради забраната за движење по планини, најавената акција за летно искачување на Титов Врв, дојде како вистинско освежување. Тројца планинари од ПК “Македон”, Јас (Дејан), Петар и Димитар, решивме да се приклучиме кон искачувањето, но со свое сценарио за акцијата. Одлучивме да направиме ноќно искачување на Титов Врв.

Митикас, Олимп (2.918 м.н.в.)

За време на неколкудневниот престој на грчките плажи, сосема случајно падна идеја за искачување на вториот по височина врв на Балканот, Митикас на Олимп. Така, на 09.08.2012 рано наутро заедно со Дарко со автомобил се упативме кон местото Приони на 1,100 м.н.в.

Монте Роса – Мон Блан (4.810 м.н.в) 24 јули – 02 август 2012

Иако желбата и идејата на ПК “Македон” беше во што поголем број да ја изведеме оваа планинарска акција, сепак, поради многубројни причини,  моравме да констатираме дека само двајца ќе имаат среќа ова лето да се обидат во искачувањето на Монте Роса и Мон Блан.

Љуботен (2.499 м.н.в) и Голем Кораб (2.764 м.н.в) 08 - 09 Септември 2012

Планинарење, дружење, уживање...Три збора кои најдобро го опишуваат изминатиот викенд.

Традиционално, 8-ми Септември, најсветлиот ден од поновата историја на нашата татковина, ние љубителите на природата и планинарењето, го одбележуваме со искачување на Голем Кораб (2.764мнв).

Олимп (Митикас и Стефани) 28-30.09.2012

Олимп – планината на 12-те олимписки богови од старогрчката митологија, место кое е посебен предизвик и уживање на секое следно искачување. Така е и овој пат, на крајот на септември, со временски услови кои наликуваат на средина на летото.

Врв Меденица (2.163 м.н.в.) – врв Карбула (2.148 м.н.в.) – Галичка свадба 14/15.07.2012

Според договорот за овој викенд, четворицата планинари од ПК “Македон”: Мила, Петар, Никола и Влатко во саботата, во раните утрински часови,  се упативме во посета на западниот дел на Македонија, поточно во крајот познат како Рекански крај по течението на реката Радика.

Sky Bet by bettingy.com

За нас

Logo Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје функционира уште од 2008 година. Целта на клубот е омасовување посебно со млади членови, и создавање на комплетно планинарски образовани членови. Структурата на членови е различна, од искусни алпинисти и планинари до млади членови со мало искуство. Наш најистакнат член е... Повеќе