Зимско искачување на Голем Кораб (2.764 м.н.в.)

Голем Кораб, највисоката точка во Република Македонија, врв кој во текот на годината привлекува многу планинари, особено за време на традиционалната акција во месец септември.

Китка 17.02.2013

Како што беше најавено на состанокот на ПК “Македон”, се организираше еднодневна планинарска акција на Китка.

Кожле – Карабуниште 06 - 07.04.2013

Традицијата продолжува, но сега, навистина, традиционално. Идејата првата акција на ПК “Македон”, од с. Кожле (катлановско) до с. Карабуниште(велешко) да биде традоционална акција, се реализираше веќе 4 години, но со ова петто свое издание, и официјално стана традиционално.

Зимско искачување на Митикас (Олимп) 22-23.03.2013

Уште кога за прв пат се искачив на Олимп, пред десетина години, бев воодушевен од стрмните карпести врвови и кулоари, кои се издигнуваат речиси до 3.000 метри во височина близу морскиот брег. Се прашував како сето тоа изгледа во зима, покриено со снег и мраз, без вообичаената гужва од планинари што ја има во остатокот од годината.

Sky Bet by bettingy.com

За нас

Logo Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје функционира уште од 2008 година. Целта на клубот е омасовување посебно со млади членови, и создавање на комплетно планинарски образовани членови. Структурата на членови е различна, од искусни алпинисти и планинари до млади членови со мало искуство. Наш најистакнат член е... Повеќе