Пречење на Мон Блан 4810m (италијанска-француска страна)

Организатор: Планинарски клуб “Македон“ - Скопје
Број на места: 7
Цена: 650 евра

Искачувањето на класичната италијанска рута до врвот Мон Блан преку домот Гонела претставува сосема поинакво планинарско искуство од класичната француска рута. Комплетно различен и малку потежок планинарски пристап до врвот, избегнувајќи ги големите гужви од планинари и туристи на француската страна. Патеката на движење минува преку глечери и снежен гребен, следејќи една природна линија на искачување. Наоколу можат да се видат огромните стени и стрмен релјеф каде се наоѓаат некои од најатрактивните алпинистички насоки на масивот Мон Блан. Ова искачување нуди прекрасни пејсажи и претставува незаборавно искуство. Спуштањето е преку класичната француска рута со ноќевање во домот Тет Рус, како и посета и ноќевање во популарното гратче Шамони. Водич на акцијата е Александар Кирковски кој досега има четири успешни искачувања на врвот Мон Блан, комбинирано и од француска и од италијанска страна, како и значајно искуство на Алпите воопшто. Акцијата е предвидено да се реализира во мала група составена од 5 до 7 учесници, а со тоа да се запази безбедноста и ефикасноста на искачувањата. Доколку бројката на учесници е поголема од 5, клубот ќе обезбеди и помошник водич исто така со соодветно искуство за ваков тип на акции. 

Видео од минатогодишната акција: https://vimeo.com/174498856

Sky Bet by bettingy.com

За нас

Logo Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје функционира уште од 2008 година. Целта на клубот е омасовување посебно со млади членови, и создавање на комплетно планинарски образовани членови. Структурата на членови е различна, од искусни алпинисти и планинари до млади членови со мало искуство. Наш најистакнат член е... Повеќе