Александар Кирковски

Роден: 08.09.1985
Член на ПК Македон од: 2008 година
Член на ПД Матица-Љубљана
Контакт: 070390540 / Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Професија: Професор по географија
Лиценциран планинарски водич при ФПСМ: А + Б категорија

 

Кратка планинарска биографија и резултати во планинарските спортови

 • Мон Блан 4810 мнв x 4 (2012, 2013, 2014, 2016 година – француска и италијанска страна)
 • Матерхорн 4478 мнв x 2 (2013 година гребен Хорнли, 2016 година траверс Леоне-Хорнли)
 • Елбрус 5642 мнв x 2 (2017 МК рекорд Азау-Елбрус 5ч 35м)
 • Дуфуршпиц 4634 мнв (2014 година – италијанска страна)
 • Гросглокнер 3798 мнв x 6 (2015 година – зимско на гребен Штидлграт и 5 x класична рута)
 • Цумштајншпиц 4563 мнв x 3 (2011, 2012 и 2014 година)
 • Брајтхорн 4165 мнв (2013 и 2016 година)
 • Олимп/Митикас 2918 мнв (5 зимски искачувања / 11 летни искачувања)
 • Триглав 2864 мнв (2012 и 2015 зимски искачувања / 6 летни искачувања)
 • Вихрен 2915 мнв (2016 – зимско искачување на северната стена - смер ’Народна Армија’)
 • Рила/Мусала 2925 мнв (повеќе зимски и летни искачувања)
 • Зимски искачувања и логорувања на сите позначајни планини и врвови во Македонија
 • Искачувања на сува карпа на локалитетите Матка, Демир Капија, Нежилови стени и др.

Останато:

 • Најуспешен планинар на ПК Македон за 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 година
 • Признание од ФПСМ за постигнати резултати во планинарските спортови 2013, 2014, 2015 и 2016
 • Награда на Општина Центар “Феникс“ за постигнувања во планинарството 2013 година
 • Положен испит за спортски качувач, 2015 година

Учество на повеќе трки во планинско трчање од кои може да се издвојат следните:

 • Вертикал Км “Среден Камен“ 2014 – III место
 • Треил “Струмина Чешма“ 2014 – II место и 2016 - III место
 • Зимски Вертикал Км “Церипашина“ 2015 – II место и 2017 - I место
 • “Момата Треил“ 2015 - II место и 2017 - I место, КМТ 31К 2016 - II место
 • “Витоша 100км“, “Паранести 110км“, “Шарпланински Скај-рејс“ и др.