Црн врв – Кобилица, 4 октомври 2015

По препорака на еден другар се пријавив во планинарското друштво Македон за турата на Кобилица. Во 5 часот наутро после Белата ноќ во Скопје, кога градот не спие, јас си се спремав за Шара. Тргнавме во 6 часот од паркингот на Веро по еден пат по кој не знам дали би возела некогаш во животот, но кога ќе размислам, после турата дефинитивно вреди повторно да се посети.

Гросглокнер и Триглав (13-19.07.2015)

Во попладневните часови на 13.07.2015 заминавме кон Австрија во тричлен состав, јас и Дејан Тодевски (ПК Македон) и Димитар Јовановски (ПСК Руен, К.Паланка), со цел искачување на врвот Гросглокнер 3798 мнв по класичната рута. Оваа акција беше предложена од моја страна и објавена како клубска од отворен тип, но во предвидениот рок не се јавија други кандидати.

Магијата на Кораб: Кораб и Корабски водопад, 11-12.07.2015

Во мај се уште има снег по патеката од Рибница кон Рибничка скала, во јуни беа поројни дождови и неколку недели се откажуваа турите кон овој дел, па остана само уште овој термин кога би можеле да го посетиме најмагичниот планински предел во Македонија и да ја осетиме нагијата на Корабскиот водопад додека сеуште има малку вода.

„НОВОГОДИШЕН“ Х 10

По повод јубилејот, 50 години од првото искачување на „Новогодишен", на 05.11.2015 година Александар Кирковски успешно реализираше своевиден подвиг од 10 x пати искачување и симнувањa на насоката за вкупно време од 9 часа и 28 минути.

Даутица: една поинаква перспектива, 26 јули 2015

Уште додека движевме кон Боговињското езеро минатата недела, размислував што тоа би правеле наредната недела и со што тоа ќе ги почестиме планинарските ентузијасти кои ете редовно веќе четири месеци наназад доаѓаат со нас низ планинските убавини на Македонија. Игор Грин Пауер Смилев ја спомена опцијата за Даутица. Тие како координатори на планинарскиот дом Папрадиште се доста често во тој реон, низ масивот Мокра, а баш Даутица е дел од масивот кој навистина ретко се оди. Моето искуство со Голештица, од другата страна на Јакупица, беше доста интересно од аспект на перспективата која ја нуди врвот Лисец, па предлогот за посета на врвот Даутица, на планината Даутица, ми беше навистина привлечен.

Повторна средба со моќниот Бориславец: Боговињско езеро и Бориславец, 19.07.2015

Мојата средба со Бориславец минатата година беше во благо очајни услови, а самиот тој беше навистина негостопримлив. Поучен од тоа искуство овој пат кон него пристапив со стравопочит и посебна внимателност. Сепак се работи за врв над врвовите. Најмоќниот!

Од Руен не очекував ништо, а добив тоа што не очекував (5.07.2015)

Исум дете од Истокот, Руен 2.252 ми беше прв врв што го искачив во тој дел од Македонија. Западот што уште еднаш ми се потврди е поживописен, богат со шуми и води, но и тука има своја убавина. Осоговските планини се благи, но долги. Нема некои тешки успони за искачување, би рекла дека Водно е пострмно. Но, затоа падините се распослани како зелен тепих на кој не му се гледа крајот.

Караџица, Црн врв, Убава, Остри врв, 17.05.2015

Втората лекција од планинарските, после Љуботен, и втора тура за почеток на сезоната пролет/лето 2015 би требало да биде Караџица со Остри врв или, уште поубаво, врвот Убава. Планина толку близу до Скопје, а сепак толку голема и дива, на која може да се изведе една сериозна планинарска тура. Снегот, со поглед од Крстовар, заклучивме, веќе го немаше, или можеби само малку за динамика, па движењето на поголема група ќе беше олеснето. Тоа беше мојот заклучок за следната тура, по онаа Љуботенската. Така и би. Наскоро, една мала, но весела дружина се упатува кон Караџица.


Notice: Undefined variable: app in /home/makedonm/public_html/templates/yoo_avenue/warp/systems/joomla/layouts/pagination.php on line 12

Notice: Trying to get property of non-object in /home/makedonm/public_html/templates/yoo_avenue/warp/systems/joomla/layouts/pagination.php on line 12
Sky Bet by bettingy.com
weather

Битола

7°C

Охрид

10°C

Тетово

7°C

Велес

7°C

clenstvo
Членарината за година во ПК Македон изнесува 400 денари, вклучувајќи и осигурување до 3000 мнв.

Повеќе
about
Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје функционира уште од 2008 година. Целта на клубот е омасовување посебно со...

Повеќе