Александар Кирковски

Роден: 08.09.1985
Член на ПК Македон-Скопје од: 2008 година
Член на ПД Матица-Љубљана
Контакт: 070390540 / Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Професија: Професор по географија
Лиценциран планинарски водич при ФПСМ: А + Б категорија

 

Кратка планинарска биографија и резултати во планинарските спортови

 • Аконкагва 6962 мнв x 2 пати (2019 МКД Брзински рекорд успон/спуст 9ч 52м)
 • Мон Блан 4810 мнв x 6 пати (француска и италијанска страна)
 • МКД Брзински рекорд на Мон Блан во 2017 година (успон/спуст 6 часа 26 мин)
 • Матерхорн 4478 мнв x 3 пати (италијанска и швајцарска страна)
 • Матерхорн во соло стил преку гребен Хорнли, 2018 година (успон/спуст 7ч 01м)
 • Елбрус 5642 мнв x 5 пати (2019 МКД Брзински рекорд Азау-Елбрус 5ч 17м)
 • Дуфуршпиц 4634 мнв x  3 пати (италијанска и швајцарска страна)
 • Вајсхорн 4506 мнв (прво МК соло искачување и второ воопшто)
 • Гросглокнер 3798 мнв x 6 (2015 година – зимско на гребен Штидлграт и 5 x класична рута)
 • Ортлер 3905 мнв (2017 МКД Брзински рекорд од Солда 3ч 11м)
 • Брајтхорн 4165 мнв x 3 пати / Балменхорн 4167 мнв x 3 пати
 • Цумштајншпиц 4563 мнв x 6 пати / Гросвенедигер 3666 мнв
 • Маргарита 4554м x 7 пати / Корно Неро 4321м / П.Винсент 4215м x 2 пати
 • Гран Парадисо 4061 мнв (4ч 43м успон/спуст) / Паротшпице 4432 мнв
 • Олимп/Митикас 2918 мнв (8 зимски искачувања / 15 летни искачувања)
 • Триглав 2864 мнв (2012 и 2015 зимски искачувања / 6 летни искачувања)
 • Вихрен 2915 мнв (2016 – зимско искачување на северната стена - смер ’Народна Армија’)
 • Рила/Мусала 2925 мнв (повеќе зимски и летни искачувања)
 • Балканска трилогија (Мусала,Вихрен,Митикас) во еден ден за 17 часа 55 мин
 • Зимска балканска трилогија (Мусала,Вихрен,Митикас) последователно за 30 часа
 • Зимски искачувања и логорувања на сите позначајни планини и врвови во Македонија
 • Искачувања на сува карпа на локалитетите Матка, Демир Капија, Нежилови стени и др.

Останато:

 • Плакета “Даре Џамбаз“ за врвно спортско остварување во планинарството за 2017, 2018, 2019 година
 • Најуспешен планинар на ПК Македон за 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 година
 • Спортист на деценијата во Планинарски клуб “Македон“ (2008-2018 година)
 • Признание од ФПСМ за постигнати резултати во планинарските спортови 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 година
 • Годишна награда на Општина Центар “Феникс“ за постигнувања во планинарските спортови 2013 година
 • Положен испит за спортски качувач, 2015 година
 • Репрезентативец на Македонија во планинско трчање и скајранинг
 • Голем број на планински трки до 110 км со постигнати резултати и над 30 подиуми