Литература

Книги:

 • SAS SURVIVAL GUIDE - Collins Gem
 • K2 - Roberto Mantovani, Kurt Diemberger
 • V SENKATA NA EVEREST - Peta Kolceva
 • SPASAVANJE IZ SPELEOLOSKI OBJEKTA - Gorska sluzba spasavanje Srbija
 • TEHNIKE SPASAVANJE U LJETNI I ZIMSKIM UVJETIMA - Mladen Munzic, Dubravko Butala
 • НА ПОКРИВОТ НА ЕВРОПА - Илчо и Гоце Белџигеровски
 • VODNICKI UCEBNIK - Planinska Zvezda Slovenije
 • GOTOVI LI BEHME ZA EVEREST 84 - Boris Marinov
 • ПРИРАЧНИК ЗА ВОДИЧИ - ФПСМ
 • НА РЕДОК ВОЗДУХ - Џон Кракауер
 • TOUCHING THE VOID - Joe Simpson
 • POTOVANJE NA VELIKE PLANINE - Slobodan Penaje
 • GO CLIMB - Nigel Shepherd
 • IZLETI V SEVISKO OKOLICO - Vinko Sesko
 • MEDICINA V PLANIA - DR. Ivan Stoanovik
 • ВОДИЧ ВО ПЛАНИНАРСКИТЕ ДОМОВИ ВО МАКЕДОНИЈА - Планинарски Сојуз на Македонија 1987
 • LJETNE TEHNIKE SPASAVANJA - Hrvatska Gorska sluzba spasavanja
 • PRVA POMOC ZA SPASAVATELJE - Hrvatska Gorska sluzba spasavanja
 • IZVIDNIK VO PRIRODA

Списанија:

 • ПЛАНИНАРСКИ КЛУБ ЉУБОТЕН БИЛТЕН БРОЈ 2, 1983 ГОДИНА - Планинарски Сојуз на Македонија
 • ПЛАНИНАРСКИ ИНФОРМАТОР - Планинарски Сојуз на Македонија, 1979 година
 • Планинарски весник ЕЛЗИК - Планинарско друштво Галичица, Охрид 1979 година
 • KORAV - Spisanie za ekstremni sportovi i koravi luge 2002
 • KORAV - Spisanie za ekstremni sportovi i koravi luge 2002/2003
 • KORAV - Magazin za ekstremni sportovi 2005
 • PLANINARSKI GLASNIK SRBIJE 2007
 • COMPAGINIE DES GUIDES DE CHAMONIX MONT BLANC
 • MOUNTAINS AND SEA OF JOY
 • ПРИКАЗНА ЗА ГОЛЕМАТА КАМЕНА ГЛАВА, ЈУНАКОТ И КОПЈЕТО КОЕ ПЕЕ - Ферид Мухиќ
 • VODIC - PRONADZI SVOJ PUT KROZ BJELASICU I KOMOVE
 • PIONERSKO OMLADINSKA PLANINARSKA SEKCIJA "BELJANCI" 1981 GODINA
 • MLADI PLANINEC PD "LISCA SEVNICA" 2007
 • HIKING IN SLOVENIA
 • THE SAVINJSKA AND SALESKA VALLEUS

Начин на користење на литературата

Литературата на ПК Македон, се состои од копирани книги и списанија во оргинлна верзија. Право на користење на истите, имаат само членовите на ПК Македон.

Секој што сака да подигне некоја од наведените книги, најмалку три работни дена однапред, треба да најави кај одговорното лице, која книга сака да ја подигне и истата ќе му биде донесена на наредниот редовен состанок на ПК Македон. Секој член, одеднаш може да подигне до три книги. При подигањето на книгите, секој член потпишува реверс за задолжување на книгите и ја остава својата планинарска книшка кај одговорното лице. Книгите може да се задржат до следниот редовен состанок на клубот, односно седум дена откако ќе ги подигне. При раздолжувањето се поништува реверсот и му се враќа планинарската книшка.

Секој што сака да разгледа некое од наведените списанија, најмалку три работни дена однапред, треба да најави кај одговорното лице, кое списание сака да го разгледа и истото ќе му биде донесено на наредниот редовен состанок на ПК Македон. Не е дозволено копирање на списанијата и истите не се задолжуваат, можат да се разгледаат само за време на состанокот на ПК Македон. Секој член, одеднаш може да побара на разгледување, најмногу две списанија.

Одговорно лице: Петар Ивановски
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Sky Bet by bettingy.com
weather

Битола

7°C

Охрид

10°C

Тетово

7°C

Велес

7°C

clenstvo
Членарината за година во ПК Македон изнесува 400 денари, вклучувајќи и осигурување до 3000 мнв.

Повеќе
about
Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје функционира уште од 2008 година. Целта на клубот е омасовување посебно со...

Повеќе